34,7512$% 0.09
36,4967€% -0.01
43,9964£% 0.1
2.959,11%0,54
4.884,00%0,36
3337420฿%-0.34297
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayınladığı haftalık para ve banka verilerine göre; faizlerdeki artışa paralel şekilde, mevduat faizleri yüzde 52.2, ticari faizler ise yüzde 52.4 seviyelerine çıktı.
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, yüzde 52.5’e dayanan mevduat faizi oranının, faiz artışları yapılmadan önceki tabloyu yansıttığını ifade etti.
Kozanoğlu ayrıca mevduat faizlerindeki artışı ve bu artışın sonuçlarını orta-üst gelir grubu ile borçlanarak harcamalarını sürdürenler açısından yorumladı.
Sözcü TV yayınına katılan Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:
“Yüzde 52.5’lik mevduat faiz oranı aslında faiz oranları, aslında faiz artışları yapılmadan önceki tabloyu yansıtıyor. Belki bunun hani 55’e doğru çekilebileceğini düşünebiliriz. Her ne kadar bu brüt ise de 3 aylık yüzde 52 olması örneğin yıllık yüzde 60 civarına getirir bileşik faiz de düşünüldüğü zaman. O nedenle mevduatın artık reel getiri sağladığını Türkiye’de mevduat sahibi olan, tasarrufu bulunan genellikle de orta-üst gelir grubundaki insanların yüzünü güldürecek bir gelişmeyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.”
“Yaşam standartlarındaki olası gerilemenin farkına varmıyorlardı”
“Aslında şöyle bir durum söz konusu: Türkiye’de parası olanlar, seçimlerden önce faizler çok düşükken borçlanarak konut alıyorlardı, otomobil alıyorlardı veya gündelik gelirleriyle bunu alıp harcamalarını kredi kartlarıyla ödüyorlardı. O nedenle zaten parası olanların seçimden evvel bir tablo söz konusuydu. Şimdi de tam tersine mevduata yatırarak değişik tasarruf araçlarına yönelerek yine reel getiri sağlayabiliyorlar. Ama daha önemlisi; önce 14 Mayıs, sonra 28 Mayıs seçimlerinden önce sade yurttaş açısından, özellikle de geliri harcamalarına yetmeyenler açısından borçlanarak harcama yapmak da çok avantajlıydı. Çünkü ihtiyaç kredileri yüzde 20’lerde seyrediyordu, kredi kartları aylık vade farkı yüzde 1.36’ydı. İnsanlar aslında çok fazla gelirlerindeki düşüşün buna paralel olarak yaşam standartlarındaki olası gerilemenin farkına varmıyorlardı. Şimdi, bu borçlananlar açısından çok ciddi maliyetler söz konusu oldu. İhtiyaç kredilerinin, genel olarak bireysel kredilerin maliyeti; Merkez Bankası’nın kendi istatistiklerine göre geçtiğimiz hafta 63.16 olmuş. Muhtemelen önümüzdeki günlerde daha artabilir. Burada bir tek istisna tutulan kredi kartı aylık faizleri, o da yüzde 3.66’ya kadar çıkmıştı. Onu da bileşik faizle hesaplarsanız aylık 3.66’yı yüzde 60 civarına gelir. Sizin de zaman zaman yansıttığınız gibi politika faizi artırılınca referans faizi üzerinden otomatik olarak kredi kartı faizi de artıyordu.”
“Çok sıkıntılı günler bekliyor”
“Kasım ve aralık toplantısında bir istisna getirdiler, kredi kartı faizleri aynı noktada duruyor ama onun da yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim, ihtiyaç kredileri daralmaktaydı. İnsanlar, anlaşıldığı kadarıyla ihtiyaç kredisi almıyor veya yüksek faizle bankalar onlara vermekten kaçınıyor, kredi kartı harcamalarına hız veriliyordu ama son iki haftada BDDK’nın yansıttığı rakamlar kredi kartlarının da hız kestiğini gösteriyor. İki hafta evvel bin 80 milyardan iki haftada bin 70’e düştü. Yani önümüzdeki günlerde borçlanarak harcamalarını sürdürenler açısından da çok sıkıntılı günler bekliyor diyebiliriz rahatlıkla”
Bendevi Palandöken anlattı! Fiyatlar neden yükseliyor?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler konumlandırılmaktadır. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.