34,2239$% -0.07
37,5254€% -0.4
44,8303£% -0.25
2.869,24%-0,60
4.898,00%-0,74
2086409฿%-2.20156
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsveç’in NATO’ya katılım talebinin görüşmelerine başladı. Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek oylamanın sonucuna göre; İsveç, NATO’ya katılım sürecini ilerletecek.
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, İsveç’in NATO’ya katılmasının Türkiye’ye yönelik yaratabileceği tehditler için konuştu. Babüroğlu, “Yarın öbür gün Türkiye aleyhinde NATO’da alınacak bir karar varsa masada ilk el kaldıracak İsveç’tir.” dedi.
Sözcü TV yayınına katılan Dr. Naim Babüroğlu’nun ifadeleri şu şekilde:
“Ben, 3 yıl NATO’da görev yapmış bir emekli asker olarak söylüyorum: İsveç’in NATO üyeliği ne dünya barışına ne de bölge barışına hizmet edecek bir üyelik değil.
“Bir: Dünya barışına katkısı var mı? Hayır. Tersine ne yapacak? Baltıkları, bir silah deposu haline getirecek. Rusya’yı kuzeyden çevirdiği için Rusya belki önümüzdeki süreçte taktik nükleer silahları, İsveç’in ve Finlandiya’nın karşısına cephede konuşlandıracak, gerginlik yaşanacak.”
“Türkiye aleyhinde NATO’da alınacak bir karar varsa masada ilk el kaldıracak İsveç’tir.”
“İki: Bölge barışına etkisi var mı? Hayır, tersine hiçbir etkisi yok. Üç: Peki, ulusal çıkarlar açısından olumlu bir gelişimi olur mu Türkiye’ye? Hiç kuşkunuz olmasın, İsveç NATO üyesi olduktan sonra 32 NATO üyesi ülke oluyor. Yarın öbür gün Türkiye aleyhinde NATO’da alınacak bir karar varsa masada ilk el kaldıracak İsveç’tir. Türkiye, böyle bir adayı şu anda üye yapıyor. Yani diyelim ki ileride -5, 10 yıl sonra bu gerçekleşecek- Türkiye’yi NATO’nun dışına atma çalışması başladı ve NATO’nun diyelim oy birliği yerine oy çokluğu mekanizması söz konusu oldu. Şu anda Avrupa Birliği biliyorsunuz, Macaristan için Polonya için böyle bir formül arıyor. Diyelim ki böyle oldu, hiç kuşkusu olmasın Türkiye’deki bütün vatandaşların; Türkiye aleyhine alınacak ilk kararda elini kaldıracak İsveç’tir. İkinci konu; PKK/PYD terör örgütüne desteği keser mi? Hiç kuşkunuz olmasın, desteği daha da artacak.”
Coşkun Başbuğ, anlattı: İran, neden Pakistan topraklarına saldırdı?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler konumlandırılmaktadır. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.