34,7523$% 0.1
36,5912€% 0.28
44,0379£% 0.21
2.960,83%0,60
4.907,00%0,51
3304907฿%-1.12087
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’dan hava savunma sistemi (S-400) alması sebebiyle Türkiye’ye F-35 projesinde kısıtlamalar uyguladı. Türkiye de en yakın alternatif olan Avrupa yapımı Eurofighter savaş uçağı için harekete geçti. Almanya’nın ardından İngiltere ile de görüşmelerini sürdüren Türkiye, Eurofighter savaş uçağını envantere eklemeye yaklaştı.
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Uluslararası İlişkiler ve Savunma Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın; Türkiye’nin gündemindeki Eurofighter uçağını analiz etti, özelliklerini anlattı.
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın; uzunluğu 15.96 metre, yüksekliği 5.30 metre, kanat açıklığı 10.95 metre, maksimum hızı 2.1 mach, maksimum uçuş menzili 2 bin 495 kilometre olan Eurofighter uçağı hakkında CNN Türk yayınında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’ın, Eurofighter uçağını şu ifadelerle anlattı:
“Eurofighter uçağı, Amerika’ya karşı Avrupa rekabetinin devamını gösteren bir uçak. Adı üzerinde ‘Avrupa Savaşçısı’… İngiltere’nin yüzde 33, Almanya’nın yüzde 33, İtalya ve İspanya 13’er olmak üzere bir ortak konsorsiyum uçağı. Bakıldığında 4.5 jenerasyon bir tayyare… Görüldüğü gibi, yürüyen bir bomba makinesi gibi bir uçak diyebiliriz buna.”
“Düşük radar görüntüsü var”
“Özellikle İngiltere gibi Almanya gibi İspanya gibi deniz üstü uçan devletlerde korozyon tehlikesi olmadan uçabilen başarılı bir av-bombardıman-çok rollü dediğimiz bir uçak. Uçağın kanatları ‘V’ şeklinde ve kanat sistemi dediğimiz bir sistem, bizim daha önce ‘102’ uçaklarında kullandığımız sisteme benzer bir uçak. Düşük radar görüntüsü var.”
“Lazer güdümlü bombalar atabilir”
“Uçağın; 5 gövde altı, 4+4 yani 8 kanat altı olmak üzere toplamda 13 istasyonu var. Bu, ona çok rollü bir av-bombardıman görevi verir. Siz ona hava-hava önleme görevi verirseniz düşman bastırma sistemi verirseniz ona göre bombaları gönderirsiniz. Yerdeki hedeflere karşı lazer güdümlü bombalar atabilir. İstasyon kaybetmemek için elektronik harp sistemleri aktif ve pasif kanat uçlarına yerleştirilmiş, bu da uçağa iki istasyon daha kazandırıyor.
Hava-hava önlemede kullanabiliriz. Tanklara, hava-yer desteği verebiliriz. Deniz üstü görevlerde Ege’de kullanabiliriz. Multi-rol görev verebiliriz.”
Filistin’de kaç ölü var? Abdullah Ağar; “Böyle vahşet görmedim”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler konumlandırılmaktadır. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.