34,7525$% 0.1
36,5602€% 0.2
44,0211£% 0.15
2.950,03%0,23
4.890,00%0,06
3295889฿%-0.16674
Son seçimlerinin ardından değişim tartışmalarının sürdüğü Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun koltuğu bırakması yönünde görüşlerin ön plana çıktığı görülüyor. CHP’de değişim çağrısını seslendirenlerin en büyük adayı ise Ekrem İmamoğlu…
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya, CHP’de özellikle son dönemde artan değişim çağrılarını yorumladı.
“İmamoğlu’nun kafasında net bir tablo yok” diyen Yerlikaya, Haber Global yayınında şöyle konuştu:
“İmamoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki değişim tartışmalarının iki kategoride değerlendirilmesi gerektiği kanaatimdeyim. Bir tanesi: İmamoğlu’nun açtığı çizgi ve izlediği güzergah. İkincisi: Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir değişim olması gerektiğini savunan; CHP içerisindeki kurmaylar, elitler ve CHP içerisinde bir dönem siyaset yapmış olan Karayalçın ve Çetin, genel başkanlık düzeyinde de bu siyasetlerini sürdürmüş olan kişilerin değişim tartışmaları. Bunlar aslında gerçekten iki kategoriye indirgenebilir; bir tanesi: Partinin bir ideolojik sapma yaşadığı ve bu eksen kaymasından bir şekilde kurtulup Cumhuriyet’in kurucu temellerine dönme meselesi. Bu çağrıyı; Murat Karayalçın ve arkadaşları aslında bir manifesto niteliğinde ortaya koyduğu deklarasyonla yaptılar.
İmamoğlu ise 28 Mayıs sonrasında bir değişim tartışması başlattı çok kısa bir video ile… Sonrasında bu değişim tartışmasında bu değişimi kendisine o değişimi ideolojik ve teorik olarak eleştiri gelmesinin ardından bu değişim tartışmalarını belli bir teorik zemine taşımak için Gazete Oksijen’e bir makale kaleme aldı. Bu makale, bir takım değişim iddialarını içeriyor, Türkiye’nin temel ve genel problemlerine ilişkin açılımlar yapıyor. Genelde İmamoğlu’nun bu açılımları, bu tartışmaları politik bir vizyona sahip olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Herhangi bir değişim tartışmasında kendisini nerede konumlandırdığına dair ciddi bir tartışma var.
İmamoğlu, 2019 ve sonrasında benim “rol çatışması” olarak adlandırdığım bir süreç içerisinde… Neyi kastediyorum bununla? 2019’da İBB Başkanlığı, sonraki süreç bir belediye başkanlığı performansını icra etme ya da o rolün gereklerini icra etmenin dışında potansiyel bir Cumhurbaşkanı adayı… 6-8 Mart tartışmalarından sonra Cumhurbaşkanı Yardımcılığı adaylığı tartışmaları ve günümüzde de süreç içerisinde CHP değişiminde genel başkanlık mı yoksa yine belediye başkanı adayı olarak sürece devam etmek gibi mi? Bu yol haritasında aslında İmamoğlu’nun kafasında net bir tablo yok. Bir değişim talep ediyor fakat değişimin neresinde olduğunu kendisi de konumlandırmakta zorluk çekiyor. Bu rol çatışmasını devam ettiriyor. Aynı zamanda siyaseten risk almayarak değişimin bir öznesi olmaya çalışıyor. Kongrede aday olmuyor, şu anda bir aks değişikliği yaparak başka bir partiye geçmiyor ya da kendisi gibi değişim taraftarlarıyla başka bir parti kurarak yoluna devam etmek istemiyor. Risk almaksızın bir değişim tartışması ne kadar mümkün olabilir? CHP’de bunu göreceğiz.”
AK Parti’den Disney’e “Atatürk” tepkisi; “Aziz milletimize saygısızlıktır”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler konumlandırılmaktadır. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.